Közhasznúsági jelentés 2016

Közhasznúsági szakmai beszámoló 2016.

1. Szervezet azonosító adatai ( változatlanok)

Címe:                  2000. Szentendre, Dunakorzó 11/A

1. A tárgyévben végzett alapcél szerinti és közhasznú tevékenységek bemutatása

Egyesületünk a 2016. beszámolási évben változatlanul és következetesen teljesítette minden, az „Alapszabály”-ban rögzített természet- és állatvédelmi célkitűzés alapján vállalt, és az 1% adótámogatás felhasználásával teljesítendő feladatait, melyek:

• IVARTALANÍTÁS, CHIPELÉS - küzdelem az utcai szaporodás, a nem-kívánt szaporodás megfékezéséért

Az Egyesület „ÁRVÁCSKA” néven továbbra is állatmenhelyet üzemeltet elsősorban kutyák/ cicák részére. Menhelyünkön a befogadott állatok rendezett kennelekben vannak elhelyezve, napi gondozásuk és ellátásuk folyamatos és szakszerű, rendszeres állatorvosi ellátásban részesülnek, az előírt oltásokat hiánytalanul megkapják. A menhelyen következetesen ivartalanítunk, minden örökbe adott kutya chip regisztrációval hagyja el a menhelyet.

Az állatmenhelyen altatás továbbra sincs, kizárólag állatorvosilag indokolt és javasolt, menthetetlen egészségromlás esetén. Egészséges kutyák, cicák – örökbefogadás hiányában – nálunk élik le életüket!

• A végzett közhasznú tevékenység részletes bemutatása

• Az állatmenhelyen befogadott, napi átlagban 150 felnőtt- és kölyökkutya és kb. 120 kölyök és felnőtt cica napi ellátása ( meleg étel lefőzése ), tisztán tartásuk, sétáltatásuk, egészségügyi ellátásuk ( gyógykezeltetés, oltások, chippelés, ivartalanítás ). Az éves kiadások meghatározó része az állatorvosi költségek. Ezt indokolja az amúgy is magas állatlétszámon belül a továbbra is jelentős számú kölyök kutya és kölyök cica alom. Az év során ivartalanítási pályázatot nem nyertünk, de egy 500 ezer forint összegű helyi önkormányzati támogatásból tudtunk egy szerény ivartalanítási akciót meghirdetni a lakossági ivartalanítás támogatására. Különösen az utcai szaporulat növekedése megállíthatatlan,  a lakosság jelentős része nem érzi feladatának az utcai nemzőképes kutyák-cicák ivartalanítását, ennek megoldása ill. megfinanszírozása is nagyrészt állatvédő egyesületünkre hárul:  ebben az évben az adhat-vonalból elnyert lakossági támogatást ( cca. 104.000.- Ft ) tudtuk költség fedezetként erre a célra felhasználni.
  • Elsődleges feladat emellett az állatok örökbe adásának elősegítése, nevelésük és szocializálásuk, felkészítésük az új életre. Az örökbe fogadható állatok kiajánlása honlapon, fb-oldalon, email üzenetekben, nyílt lakossági rendezvényeken történik. A befogadott, nálunk leadott ill. örökbeadott állatokról tételes nyilvántartást vezetünk. Kutyáink ivartalanítás és chippelés nélkül  nem hagyták el a menhelyet. A kiadott chip-számokról nyilvántartást vezetünk. Megjegyzendő, hogy az örökbefogadás országos szinten és sajnos nálunk is drasztikusan csökken, fokozott hirdetéssel próbáljuk felkutatni a felelős új gazdákat. Állandósult az örökbefogadási hajlandóság visszafogottsága, melynek oka egyértelműen a lakosság pénzügyi helyzetének romlása. Egyre kevesebb kutyát fogadnak örökbe, és egyre többet hoznak vissza, vagy tesznek ki az utcára, így minden igyekezetünk ellenére a kóborállat probléma nemcsak nem csökken, hanem még növekszik is, ezzel veszélyeztetik az emberi élhető környezet fenntartását és további fejlesztését, a környező természetben élő egyéb, fajta tiszta vadállomány tisztaságát ( pl. házi macskák esetében ).

• Az állatmenhely műszaki fenntartása, karbantartása, útjavítás:  kevés pénzből és jelentős önkéntes munka igénybevételével folyamatosan végezzük a kennelek felújítását, karbantartását. Az elmaradt felújítások oka minden esetben az anyagi eszközök hiánya.   Megkezdtük egy 5o m2 alapterületű iroda, öltöző, vizes helységeknek helyet adó épület felépítését, valamint a cica házban kölyök cicák részére egy újabb szoba megépítését. A kezdeti munkálatokat civil adományokból finanszíroztuk, sajnos a nem elegendő költségfedezet miatt itt is a munka felfüggesztésére kényszerültünk. Továbbra is jellemző, hogy a leginkább szükséges beruházások, kiemelt felújítások a szinte állandó pénzhiány miatt sorban elmaradtak. Az 1% adótámogatásból befolyó összeg ezekre következetes takarékossági erőfeszítéseink ellenére sem nyújt fedezetet.

• Változatlanul végeztük a környezet- és természetvédelmi szemlélet, ezen belül az állatvédelmi gondolat terjesztését elsősorban az általános és középiskolások körében: állatvédelmi oktatás népszerűsítése helyi általános iskolákban, nyári természet- és állatvédelmi tábor szervezése június/július hónapokban, nyílt lakossági napok szervezése, ünnepi alkalmakon kitelepülés, elsősorban az ivartalanítás szükségességének kommunikálása a lakosság felé.  2016. nyarán újra 3 héten keresztül ismét állatvédelmi nyári tábort szerveztünk, elsősorban a 10 – 14 éves korosztálynak. A tábor teljes ideje alatt 32 gyermek vett részt.  Kiemelt lakossági rendezvényeink közül legsikeresebb a Majális, a Szentendre Éjjel-Nappal kitelepülés  és az Állatok Világnapja voltak.

• ÖSSZEGZÉS:  Az 1% adótámogatásból felajánlott lakossági támogatás – minden igyekezetünk ellenére –  ez évben sem fedezte az egész évi minimális költségvetésünket. A fennmaradt elkerülhetetlen költségeket kölcsönökből, nehezen szerzett támogatóktól, adományokból próbáltuk kifizetni. Állami pénzügyi támogatást változatlanul nem kapunk, helyi önkormányzatunktól az év során  1 Millió Forint gyorssegélyt kaptunk, hogy az állatmenhelyet ne kelljen bezárni pénzhiány miatt.   A helyi Önkormányzat kitartóan, változatlanul visszautasítja a mellettünk üzemelő Gyepmesteri teleppel való összevonásra vonatkozó szervezeti és finanszírozási javaslatainkat.

Szentendre,  2017-05-31.

www.arvacska.hu